Osoby obsługujące lokale gastronomiczne muszą na co dzień przewozić spore ilości talerzy oraz ciężkie naczynia z potrawami, a także różnego rodzaju półprodukty. Wózki transportowe gastronomiczne bardzo ułatwiają to zadanie i przyczyniają się do sprawnego funkcjonowania restauracji.
Wózki gastronomiczne dzielą się na:
Wózki transportowe powstają ze stali nierdzewnej – jest to materiał dostosowany do kontaktu z żywnością i niepodatny na rozwój bakterii i pleśni oraz odporny na rdzę.
Wybierając wózek ze stali nierdzewnej, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na wymiary. Jest to istotne zwłaszcza w małych lokalach, w których możliwość manewrowania jest dość ograniczona. Kolejna kwestia to nośność wózka i poszczególnych półek – parametry te definiują maksymalne ciężary, jakie mogą być przewożone na wózku. Wart zaznaczenia jest fakt, że wszystkie wózki transportowe wyposażone są w kółka, ale nie wszystkie posiadają hamulce.