Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Co przewozi się na stalowych wózkach transportowych?

Osoby obsługujące lokale gastronomiczne muszą na co dzień przewozić spore ilości talerzy oraz ciężkie naczynia z potrawami, a także różnego rodzaju półprodukty. Wózki transportowe gastronomiczne bardzo ułatwiają to zadanie i przyczyniają się do sprawnego funkcjonowania restauracji.

Wózki gastronomiczne dzielą się na:

  • Wózki platformowe – mogą być wyposażone w jedną lub kilka półek, na których wygodnie można przetransportować ciężkie naczynia lub półprodukty z magazynu.
  • Wózki kelnerskie – są to lady transportowe z wygodnymi uchwytami ułatwiającymi manewrowanie. Liczbę półek można dostosować do potrzeb. Na takich wózkach przewozi się głównie potrawy i brudne naczynia. W naszym asortymencie dostępne są także lady transportowe z wysuwanymi półkami pełnymi lub perforowanymi, idealne do przewożenia tac.
  • Wózki do farszu – jest to tzw. cymber, czyli wózek wykorzystywany do transportu i załadunku surowców do pieców konwekcyjno-parowych wykorzystywanych w lokalach gastronomicznych. Można w nich także przewozić artykuły sypkie.
  • Wózki wędzarnicze – przystosowane są do pracy z żywnością w wysokich temperaturach. Można w nich przechowywać tace oraz kije wędzarnicze.

Wózki transportowe powstają ze stali nierdzewnej – jest to materiał dostosowany do kontaktu z żywnością i niepodatny na rozwój bakterii i pleśni oraz odporny na rdzę.

Podstawowe parametry wózków transportowych

Wybierając wózek ze stali nierdzewnej, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na wymiary. Jest to istotne zwłaszcza w małych lokalach, w których możliwość manewrowania jest dość ograniczona. Kolejna kwestia to nośność wózka i poszczególnych półek – parametry te definiują maksymalne ciężary, jakie mogą być przewożone na wózku. Wart zaznaczenia jest fakt, że wszystkie wózki transportowe wyposażone są w kółka, ale nie wszystkie posiadają hamulce.

,