Stal nierdzewna to materiał wykorzystywany w wielu branżach, ceniony za niezwykłą wytrzymałość i odporność na działanie czynników zewnętrznych. Powstają z niej akcesoria, narzędzia, sprzęt i elementy maszyn, ale cieszy się również zainteresowaniem w branży gastronomicznej. Stalowe blaty, regały, półki, stoły i inne dodatki to podstawowe wyposażenie profesjonalnej kuchni. Dlaczego tak się dzieje?
Gastronomia korzysta z wysokiej jakości mebli ze stali nierdzewnej, które pozwalają kompletnie wyposażyć zarówno profesjonalną restaurację, jak i mniejszy lokal gastronomiczny. Na rynku istnieje ogromny wybór mebli z tego materiału, a do najpopularniejszych należą między innymi:
Znaleźć je można także w hotelach, firmach gastronomicznych, ale i szkołach oraz szpitalach. Stoły ze zlewem, umywalki gastronomiczne, dostępne są w wielu rozmiarach oraz pozwalają na różne sposoby montażu: przy ścianie, w rogu, a dodatkowe udogodnienia jak drzwi przesuwne w szafach, haczyków sprawiają, że są one też wygodne w użytkowaniu.
Nie trzeba nikogo przekonywać, że stal to wyjątkowy materiał, który odporny jest na zadrapania, odbicia, wysoką temperaturę, korozję, czynniki biologiczne i chemiczne. Nic więc dziwnego, że sięgnęła po nią również branża gastronomiczna. Stal nierdzewna jest bezpieczna w kontakcie z żywnością, a także łatwa w utrzymaniu czystości i standardów narzuconych przepisami prawa. Nie przesiąka zapachami, nie odbarwia się i nie szkodzą jej woda, ani najcięższe zabrudzenia. Meble ze stali nierdzewnej posłużą przez lata, jest to więc inwestycja, która szybko się zwróci i aktywnie wpływa na zyski lokalu oraz jakość przyrządzanych w nim potraw. Zapewniają funkcjonalność i wygodę, ale dobrze prezentują się także wizualnie. Nie zakłócą wystroju żadnej kuchni.